Vanor som sätter sig

Våra beslut skapar inte vår framtid. Det gör våra vanor.

Hur många av er har lagt ett nyårslöfte? Kanske var det bättre hälsa, sundare kost, mer tid med nära och kära, ny karriär. Vi tar ett beslut vid klockslaget och skålar inför det nya året. Nytt år Nya möjligheter.

Vi börjar året med en rivstart full av motivation.  ”Nu banne mig så ska det bli av” tänker du. Allt känns jättebra. Du har full fokus på ditt nya jag. Men efter en tid så kommer verklighet ikapp. Du åker på en förkylning, arbetsbelastningen ökar eller du får en relationsproblem och långsamt avtar din motivation och dina gamla vanor tar över.

Långsamt ökar gapet igen mellan den du är och den du vill vara. Och ju större gapet är desto mer olycklig känner du dig.
Dessa händelser är de beteenden som har skapat dig under din livstid och som nu präglar vem du är och hur du agerar.

Om du gör det du alltid har gjort så kommer du att fortsätta att få det som du alltid har fått.
Aristoteles lär ha sagt “We are what we repeatedly do”. Min fria översättning blir “Vi är det vi gör, om och om igen”.

Så skapar jag ett nytt beteende i 3 steg?

Hemligheten med att skapa nya vanor är att göra vanan så liten och så enkel att du inte kan misslyckas och att belöna dig innan, under och efter du genomför din nya vana. Det viktiga är inte hur mycket du har gjort utan ATT du har gjort något. Och eftersom det du ska göra är så löjligt enkelt så blir det gjort.

  1. Det första vi behöver är Trigger för att skapa en ny vana, dvs. en signal för att starta åtgärden. Det kan vara många olika saker. Ett meddelande i din mobil, väckarklockan på morgonen eller bara att du väntar på något. Det kan även vara en känsla, till exempel osäkerhet eller något du ser eller smakar på. Eller det kan vara något du gör.
  2. Triggern följs upp av den andra delen, handlingen, den faktiska vanan. När du hör signalen(triggern) från din telefon tar du upp telefonen för att se vem som skickade den. Eller när du börjar bli nervös dras fingrarna mot munnen så att du kan bita i naglarna. Eller när du är uttråkad så plockar du fram ditt snus.
  3. Denna åtgärd följs upp av en belöning. Vilket är den tredje delen av en vanas anatomi.

Vad dåliga vanor har gemensamt är att belöningen kommer omedelbart.
Om du tar ett halsbloss från en cigarett eller en stoppar in en snus under läppen så träffar nikotinen nervcellerna i din hjärna och du blir lugn. När telefonen ringer blir du orolig då då inte vet om det är viktigt. Du upplever FOMO, Fear Of Missing Out. Och genom att svara/titta på vem som ringer blir du lugn.

Och orsaken till att det är så lätt att skapa dåliga vanor och svårt att bli av med dem är just att belöningen kommer direkt.

Dessa tre delar, triggern, åtgärden och belöningen, de skapar en loop. En vaneloop. Något triggar dig, du gör något och du får din belöning. Belöningen säger till din hjärna att nästa gång du upplever samma trigger gör du samma åtgärd för att få belöning. Så skapas vanan.

Om så loggaritmen

När <befintligt vana> så <ny liten vana>.
Och det fina är att du behöver inte skapa en ny trigger. Använd en trigger som du redan har med följande logaritm.

Om du vill börja meditera på morgonen när du vaknar så beskriv din vana med följande algoritm.
När väckarklockan ringer sätter jag mig upp och mediterar i en 1 minut”.
Och avslutningsvis, och detta är mycket viktigt, alltid belöna dig med en gest och ett ”jag är grym”, eller ”jepp, där satt den” eller nynna låten till din favorit låt.

Hemlighet är att börja smått. Förenkla din nya vana så att den blir löjligt enkelt att göra. Därefter belöna dig innan, under och efter att du genom för din vana. Belöningen är helt avgörande för om du kommer att lyckas då belöningen är det som meddelar hjärnan

Leave a Comment